Integrált kifejezés és táncterápia

Integrált kifejezés - és táncterápia

Az integrált kifejezés- és táncterápia (IKT) egy mozgásos hangsúlyú, kifejezés-művészetekkel dolgozó egyéni és csoport-pszichoterápiás módszer. Wilfried Gürtler (1950-2003) német pszichológus és pszichoterapeuta dolgozta ki, akinek Münchenben alapított központja 1997-ben indította el első magyarországi képzését.

Az IKT szemléletében testünk mindenkor kifejezi önmagát, légzésünk, szerveink ritmusa és zaja, hangunk, érzéseink testi szintű megjelenése mind  önkifejezésünket szolgálja. Az integrált kifejezés - és táncterápiás módszerben használt testtudati munka, a befelé figyelés, illetve kontakt- tánc elemeire épülő kapcsolati munka, mint a páros, a triád vagy kiscsoportos mozgásos folyamatok, a szabad mozgás önkifejező erejére támaszkodnak és lehetőséget adnak érzelmi elakadások és sérülések feltárásához, gyógyításához. A csoportterápia az egyéni munka mellett teret enged, hogy a közösséghez tartozás, az alkalmazkodás, a csoportban megélt szerepek és egymásra hangolódás témáival is foglalkozhassunk. Az "itt és most"-ban lezajló történések és azok verbális feldolgozása segítheti kapcsolati mintáinkkal való szembenézést, elakadásaink felismerését és  traumatikus élmények korrekcióját.

Testünk születésünktől, sőt már magzati létezésünktől fogva őrzi a velünk történtek élményét. Abból az időszakból is, amelyről nincsenek elmondható emlékeink. A modern pszichológia szerint pont ez a korai időszak az egyik legmeghatározóbb az ember személyiségfejlődésében, így a bennünket felnőttként foglalkoztató problémák gyökerét jó eséllyel megtalálhatjuk valahol életünk elején. A testmunka, a képi kifejezés, a szabad kifejező mozgás lehetővé teszi, hogy korai mintáinkhoz tudatosabban hozzáférhessünk. Sok esetben a hiányt kell meggyászolni, hogy tovább léphessünk, és belső gyermekünkhöz kapcsolódva gyógyulhassanak a korai sebek. A csoportban történő találkozások lehetőséget adnak, hogy testi szinten is új mintákat, kapcsolati mintázatokat tapasztaljunk, amelyek beépülve a személyiségünkbe, újrastrukturálják a már nem funkcionáló, vagy sérült kapcsolódási élményeinket.

Az IKT a testmunka mellett más művészeti formákat, eszközöket (festés, rajzolás, agyagozás, maszkkészítés) is használ. Ezek segítenek a test, a mozgás és a szavak közti hidat megteremteni, hogy felismeréseket, összefüggéseket láthassunk meg saját működésünkkel kapcsolatban.

Olyan problémák kezelésében segíthet a módszer, mint pl. alacsony önértékelés, testképzavar, evészavar, szorongás és hangulati zavarok. Segít a párkapcsolati-, munkahelyi-, életvezetési problémák kezelésében, női/férfi szerepek kiteljesedésében, stresszoldásban, berögzült generációs -családi mintázatok feltérképezésében és oldásában, a szülővé válás folyamatának megsegítésében, a spiritualitás keresésében.

 verajaro@yahoo.com
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el