Hogyan is néz ki egy IKT alkalom?

Minden csoport más, még akkor is, ha tematikus alkalmakról beszélünk. Tervvel készülök, de legtöbbször a csoportra való ráhangolódás után az " itt és most" szüli a legtöbb instruált folyamatot. Fontos, hogy illeszkedjen a csoportnak felkínált folyamat vagy téma azzal, ami ténylegesen jelen van éppen a csoportban. 

Legtöbbször egy nyitó körrel kezdünk (1-1, 5 óra) , ahol mindenki elmeséli, hogy érkezett, miben van most, milyen kérdés van jelen benne. A felkínált témával kapcsolatban mi az, ami megszólította, mit szeretne a hétvégén?( Ha tematikus a csoport pl: Női Kör, általában küldök egy ráhangolódó levelet a hétvége előtt a témával kapcsolatban, ami inspiráló és elgondolkodtató lehet)

A beszélgetés után mozgásba hozzuk testünket és témától függően elkezdődik az arra való hangolás egyéni, páros, kiscsoportos mozgásos folyamatokkal. Általában minden nagyobb mozgásos blokk után van egy képi alkotói folyamat is ( festés, rajzolás, testrajz) amely tovább viheti a mozgásban megélt élményeket, vagy éppen segít verbalizálni azokat. Egy nagyobb mozgás és alkotói folyamat után újra leülünk, és megosztjuk egymással a tapasztalatokat, élményeket, tükröt adunk egymásnak Ilyenkor kiderül, mennyire máshogy élünk meg egy-egy mozgásgyakorlatot. Reflektálunk a csoportra és saját élettörténetünkre. Természetesen az első 1-2 alkalommal ismerkedünk egymással, a testi kifejezés alapjaival, a szabad, autentikus tánccal. Ezek megélésében strukturált mozgásgyakorlatokon keresztül jut el a csoport, ki-ki a saját tempójában. Később, több szabad improvizációs mozgásos folyamat is elindulhat a csoportban (ez leginkább a csoport "érettségétől" függ), amely egyfajta szakralitást és együttes élményt adhat hozzá a testi/mozgásos tapasztalásokhoz. Az adott téma jelen van a hétvégén, de mindenki saját egyéni élményén/valóságán keresztül kapcsolódik hozzá és dolgozik vele. 

A biztonságos, megtartó közeg alkalomról alkalomra egyre jobban engedi, hogy bátran kipróbálhassuk újonnan tanult mintáinkat, viszonyulásainkat magunkhoz és a másikhoz.

 verajaro@yahoo.com
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el